Wykonanie
Ciasteczka o wyraźnym, korzenno-
cynamonowym aromacie, nie do końca pierniczkowym, bo przełamuje go
kakao. W zależności od upodobań możecie rozwałkować je cieniutko jak papier, by były bardzo chrupiące lub nieco grubiej- będą wtedy apetycznie miękkie i delikatniejsze. Fajnie będą się komponowyały z roztopioną,
gorzką czekoladą lub nadziane kwaskowatym
dżemem, ale pyszne będą też zupełnie bez dodatków :)


(przepis podstawowy)200 g
masła200 g
miodu150 g
cukru, najlepiej brązowego2 łyżeczki
sody oczyszczonej50 ml
wody600 g
mąki6 łyżek
kakao4 łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
przyprawy do piernika
Masło,
miód i
cukier umieścić w rondelku, podgrzewać aż do rozpuszczenia się
masła.
Sodę rozpuścić w wodzie, dodać do masy miodowej, wymieszać, przestudzić.
Mąkę przesiać z
przyprwami i
kakao, dodać zawartość rondelka i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy (grubość 1- 3 mm), wykrawać
ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 7- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!