ßßß Cookit - przepis na Brunkager- korzenne duńskie ciasteczka

Brunkager- korzenne duńskie ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka o wyraźnym, korzenno-cynamonowym aromacie, nie do końca pierniczkowym, bo przełamuje go kakao. W zależności od upodobań możecie rozwałkować je cieniutko jak papier, by były bardzo chrupiące lub nieco grubiej- będą wtedy apetycznie miękkie i delikatniejsze. Fajnie będą się komponowyały z roztopioną, gorzką czekoladą lub nadziane kwaskowatym dżemem, ale pyszne będą też zupełnie bez dodatków :)
(przepis podstawowy)
200 g masła
200 g miodu
150 g cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml wody
600 g mąki
6 łyżek kakao
4 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło, miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać aż do rozpuszczenia się masła. Sodę rozpuścić w wodzie, dodać do masy miodowej, wymieszać, przestudzić. Mąkę przesiać z przyprwami i kakao, dodać zawartość rondelka i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (grubość 1- 3 mm), wykrawać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 7- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/08/brunkager-pyszne-dunskie-ciasteczka.html