ßßß Cookit - przepis na Pierniczki gryczane, z daktylami zamiast miodu.

Pierniczki gryczane, z daktylami zamiast miodu.

nazwa

Wykonanie

W końcu, mimo przeziębienia i kompletnego braku sił z tego powodu, udało mi się upiec pierniczki!
Z mąki gryczanej, z daktylami zamiast miodu, olejem rzepakowym zamiast kokosowego - ze składników jakie akurat miałam w domu. Przy przeziębieniu jakie mnie męczy od kilku dni, nie miałam siły na wyprawę do sklepu, więc musiałam sobie jakoś poradzić.
I udało się - ponoć "smakują jak normalne pierniczki" ;-) Są może troszkę "blade" ale zawsze można dorzucić np. łyżeczkę kakao, czy karobu.
Składniki:
200 g mąki gryczanej + do posypywania (sporo)
25 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru trzcinowego
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g daktyli + pół szklanki wody
6 łyżek oleju
12 łyżek wody
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wodą i gotujemy w małym garnuszku. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym miksujemy na gładką masę. W misce mieszamy mąkę gryczaną, ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawę. Następnie dodajemy zmiksowane daktyle, olej, wodę i łączymy dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Gotową masę wstawiamy na minimum 30 min do lodówki. Na stolnicę wysypujemy sporą ilość mąki, nakładamy (najlepiej łyżką) część ciasta, posypujemy jeszcze mąką i wyrabiamy rękami do momentu aż nie będzie się kleić. Następnie wałkujemy ciasto, przy pomocy foremek wycinamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 5-10 min (czas pieczenia zależy od tego jak grube będą pierniczki. Trzeba je obserwować, bo łatwo mogą się przypalić). Z podanych proporcji wyszło mi 52 małych i 10 dużych sztuk.
Smacznego!
A w tamtym roku zrobiłam taki domek muminków :-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/12/pierniczki-gryczane-z-daktylami-zamiast.html