Wykonanie
Nie miałam jeszcze czasu zabrać się za pieczenie pierniczków, więc upiekłam muffinki piernikowe. Na Święta też na pewno je zrobię. Ale potrójną porcję ;-) Wszystkim smakowały i zniknęły od razu.Z podanych składników wyszło mi 9 sztuk.Składniki:200 g
mąki gryczanej (bądź po 100 g gryczanej i ryżowej)125 g
cukru trzcinowego/ksylitolu1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakao100 ml
oleju200 ml
wody3-4 łyżeczki
przyprawy do piernika
rodzynki - garść lub dwie :-) (jak ktoś nie lubi może dodać pokrojone
śliwki suszone, choć jak dla mnie zarówno wersja z
rodzynkami jak i ze
śliwkami jest pyszna)Wykonanie:W jednym naczyniu łączymy ze
sobą suche składniki, w drugim mokre, następnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy i gotowe ciasto wykładamy do foremek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 min.


Smacznego!