ßßß Cookit - przepis na Wegańskie muffiny piernikowe, bezglutenowe :)

Wegańskie muffiny piernikowe, bezglutenowe :)

nazwa

Wykonanie

Nie miałam jeszcze czasu zabrać się za pieczenie pierniczków, więc upiekłam muffinki piernikowe. Na Święta też na pewno je zrobię. Ale potrójną porcję ;-) Wszystkim smakowały i zniknęły od razu.
Z podanych składników wyszło mi 9 sztuk.
Składniki:
200 g mąki gryczanej (bądź po 100 g gryczanej i ryżowej)
125 g cukru trzcinowego/ksylitolu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
100 ml oleju
200 ml wody
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
rodzynki - garść lub dwie :-) (jak ktoś nie lubi może dodać pokrojone śliwki suszone, choć jak dla mnie zarówno wersja z rodzynkami jak i ze śliwkami jest pyszna)
Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy ze sobą suche składniki, w drugim mokre, następnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy i gotowe ciasto wykładamy do foremek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 min.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/12/weganskie-muffiny-piernikowe.html