Wykonanie

Misiek stawia dziś przekąski, częstujcie się
Ciasteczka typowe do
kawy. Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzieńSkładniki1 , 5 łyżki mielonego lnu7-8 łyżek ciepłej
wody0,5 szkl
mąki gryczanej0,5 szkl
mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki
mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek
cukru trzcinowego2 łyżki
masła orzechowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika i
cynamon1/3 szkl
suszonej żurawiny4 łyżki
płatków migdałowych1/4 szkl
orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)2 łyżki melasy z karobuSposób przygotowaniaKrok 1

Siemię połączyć z ciepłą
wodą i odstawić.
Mąki,
proszek do pieczenia,
cukier,
przyprawę,
cynamon,
orzechy i
suszone owoce wymieszać w jednej misce.Krok 2

Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę
wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’ ok 30 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150’ i piec z termo obiegiem ok 10-15 minut.