ßßß
W Polsce znane są oliwki zielone i czarne. Mogą być nadziewane, z pestkami, bądź drylowane. W Grecji natomiast jest ich o wiele więcej, np. czerwone albo śliwkowe. Niektórych można spróbować tylko w Grecji, ponieważ nie są eksportowane za granicę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby o nich poczytać:)Oliwki greckie znane są na całym świecie. Ich kolor uzależniony jest od tego, kiedy są zbierane. Najbardziej zielone oliwki zbierane są w październiku, czerwone lub różowe w listopadzie, w grudniu czarne i czarne pomarszczone.Rodzaje oliwek1. Małe zielone oliwki z Krety
Grecy nazywają te oliwki elitses, czyli małe oliwki. Kreta słynie z ich uprawy, ale są one uprawiane również w Mesynie i Zakynthos. Mimo swojej wielkości, elitses są źródłem najlepszej na świecie oliwy z oliwek.Kiedy są jeszcze zielone, zbiera się ich niewielkie ilości, aby zamknąć je w słoikach, jako oliwki stołowe - oliwki w oliwie . Gdy są już czarne i dojrzałe (zazwyczaj w grudniu, a czasami w lutym) są zbierane wyłącznie do wytwarzania oliwy z oliwek. Co ciekawe, większość oliwek stołowych jest spożywana wyłącznie przez Greków i nie trafia na eksport. Warto więc wybrać się do Grecji, aby spróbować tych pyszności.2. Zielone oliwki HalkidikiHalkidiki to duże, zielone oliwki o owalnym kształcie. Uprawiane są wyłącznie na półwyspie Halkidiki. Zbiera się je w październiku, kiedy są jeszcze bardzo młode. Oliwki te peklowane są w solance, co nadaje im jędrną teksturę i zapewnia idealny, trochę cierpki i pieprzowy smak.3. Oliwki z NafplionZielone oliwki z Nafplion (nadmorskie miasteczko położone 150 km na południowy
zachód od Aten) zbierane są na początku sezonu, w październiku. Są sprzedawane w solance, oleju i oregano lub w solance z plasterkami cytryny i papryką. Oliwki Nafplion małą słony i lekko kwaśny smak. Są popękane, dzięki czemu po włożeniu do materiału utwardzającego szybciej nabierają właściwej tekstury. W wyniku tego, są gotowe do spożycia znacznie szybciej, a ich miąższ jest bardzo aromatyczny.4. Kalamata oliwki
To najbardziej popularna odmiana greckich oliwek . Nazwa pochodzi od greckiego miasta Kalamata. Zbierane są tylko wtedy, gdy są w pełni dojrzałe, mają bogaty kolor i smak. Oliwki Kalamata mają ciemno-fioletowy kolor i kształt migdałków. Owoce są bardzo mięsiste i mają bogaty smak. Zazwyczaj konserwowane są w occie, oliwie z oliwek i winie.5. Oliwki śliwkoweTo bardzo duże oliwki zbierane w listopadzie.6. Czarne oliwki pomarszczoneTe oliwki dojrzewają i wysychają na drzewie. Pod drzewami, na których rosną umieszcza się specjalne sieci, tak aby oliwki mogły spaść, gdy będą w pełni dojrzałe. Marszczenie jest ich naturalnym stanem. Są to jedyne oliwki, które mogą być spożywane bezpośrednio z drzewa. Większość z nich pochodzi z greckiej wyspy Thassos. Najczęściej podawane są w sałatce greckiej lub skropione oliwą z oliwek i posypane oregano.W sklepie DaryGrecji.pl znajdziesz m.in.:Suszone oliwki ThassosMają delikatny smak, są lekko słonawe, czuć w nich całą kwintesencje oliwek. Nadają się na przekąski, do sałatek, mięs, sosów.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Oryginalne zielone oliwki bez pestekSłoik o pojemności 3 kg w zalewie. Pakowane w Grecji. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Ciemne oliwki z pestkąOryginalne ciemne oliwki z pestką z Grecji z obszaru Kalamaty. Z zalewą 3,13 kg. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Ciemne oliwki bez pestkiOryginalne ciemne oliwki z pestką z Grecji z obszaru Kalamaty. Z zalewą 3,13 kg. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.