Wykonanie

W Polsce znane są
oliwki zielone i czarne. Mogą być nadziewane, z pestkami, bądź drylowane. W Grecji natomiast jest ich o wiele więcej, np. czerwone albo
śliwkowe. Niektórych można spróbować tylko w Grecji, ponieważ nie są eksportowane za granicę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby o nich poczytać:)
Oliwki greckie znane są na całym świecie. Ich kolor uzależniony jest od tego, kiedy są zbierane. Najbardziej
zielone oliwki zbierane są w październiku, czerwone lub różowe w listopadzie, w grudniu czarne i czarne pomarszczone.Rodzaje
oliwek1. Małe
zielone oliwki z Krety

Grecy nazywają te
oliwki elitses, czyli małe
oliwki. Kreta słynie z ich uprawy, ale są one uprawiane również w Mesynie i Zakynthos. Mimo swojej wielkości, elitses są źródłem najlepszej na świecie
oliwy z oliwek.Kiedy są jeszcze zielone, zbiera się ich niewielkie ilości, aby zamknąć je w słoikach, jako
oliwki stołowe -
oliwki w
oliwie . Gdy są już czarne i dojrzałe (zazwyczaj w grudniu, a czasami w lutym) są zbierane wyłącznie do wytwarzania
oliwy z oliwek. Co ciekawe, większość
oliwek stołowych jest spożywana wyłącznie przez Greków i nie trafia na eksport. Warto więc wybrać się do Grecji, aby spróbować tych pyszności.2.
Zielone oliwki HalkidikiHalkidiki to duże,
zielone oliwki o owalnym kształcie. Uprawiane są wyłącznie na półwyspie Halkidiki. Zbiera się je w październiku, kiedy są jeszcze bardzo
młode.
Oliwki te peklowane są w solance, co nadaje im jędrną teksturę i zapewnia idealny, trochę cierpki i
pieprzowy smak.3.
Oliwki z Nafplion
Zielone oliwki z Nafplion (nadmorskie miasteczko położone 150 km na południowy

zachód od Aten) zbierane są na początku sezonu, w październiku. Są sprzedawane w solance,
oleju i
oregano lub w solance z plasterkami
cytryny i
papryką.
Oliwki Nafplion małą słony i lekko kwaśny smak. Są popękane, dzięki
czemu po włożeniu do materiału utwardzającego szybciej nabierają właściwej tekstury. W wyniku tego, są gotowe do spożycia znacznie szybciej, a ich miąższ jest bardzo aromatyczny.4. Kalamata
oliwki
To najbardziej popularna odmiana greckich
oliwek . Nazwa pochodzi od greckiego miasta Kalamata. Zbierane są tylko wtedy, gdy są w pełni dojrzałe, mają bogaty kolor i smak.
Oliwki Kalamata mają ciemno-fioletowy kolor i kształt
migdałków.
Owoce są bardzo mięsiste i mają bogaty smak. Zazwyczaj konserwowane są w occie,
oliwie z oliwek i
winie.5.
Oliwki śliwkoweTo bardzo duże
oliwki zbierane w listopadzie.6.
Czarne oliwki pomarszczoneTe
oliwki dojrzewają i wysychają na drzewie. Pod drzewami, na których rosną umieszcza się specjalne
sieci, tak aby
oliwki mogły spaść, gdy będą w pełni dojrzałe. Marszczenie jest ich naturalnym stanem. Są to jedyne
oliwki, które mogą być spożywane bezpośrednio z drzewa. Większość z nich pochodzi z greckiej wyspy Thassos. Najczęściej podawane są w
sałatce greckiej lub skropione
oliwą z oliwek i posypane
oregano.W sklepie DaryGrecji.pl znajdziesz m.in.:Suszone
oliwki ThassosMają delikatny smak, są lekko słonawe, czuć w nich całą kwintesencje
oliwek. Nadają się na przekąski, do sałatek,
mięs,
sosów.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Oryginalne
zielone oliwki bez pestekSłoik o pojemności 3 kg w zalewie. Pakowane w Grecji. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Ciemne
oliwki z pestkąOryginalne ciemne
oliwki z pestką z Grecji z obszaru Kalamaty. Z zalewą 3,13 kg. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Ciemne
oliwki bez pestkiOryginalne ciemne
oliwki z pestką z Grecji z obszaru Kalamaty. Z zalewą 3,13 kg. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.