Wykonanie
środa, 15 Kwiecień 2015, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Pieczony
kurczak low carb.Bardzo smaczny, niskowęglowodanowy obiad. Wystarczy wszystko pokroić, polać marynatą i wstawić do piekarnika.Składniki:1 kg podudzi z
kurczakaduża
cebulakilka ząbków
czosnku2
młode cukiniekolba
kukurydzy (niekoniecznie)marynata:2 łyżki
oleju rzepakowegołyżka ciemnego
sosu sojowegołyżka
octu balsamicznegołyżeczka suszonej
bazyliiszczypta
płatków chiliodrobina
pieprzuZaczynamy od przygotowania marynaty, mieszając wszystkie jej składniki. Wkładamy podudzia z
kurczaka do miski, polewamy marynatą i odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Cukinie myjemy i kroimy w grube plastry.
Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki.W żaroodpornym naczyniu lub na blaszce układamy
mięso, pokrojone w plastry
cukinie,
cebulę i
kolbę kukurydzy oraz nieobrane ząbki
czosnku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-60 minut w zależności od wielkości podudzi.Smacznego!