Wykonanie
piątek, 17 Styczeń 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Piernik dojrzewającyTen przepis jest u nas wykorzystywany od wielu lat. Piernik pięknie pachnie
przyprawami korzennymi, nie kruszy się, można go kroić na cienkie plastry. Trzeba jedynie pamiętać o jego wcześniejszym upieczeniu, najlepiej na początku grudnia. Ciasto po upieczeniu jest twarde i konieczne jest przechowywanie go w chłodnym miejscu przez około 3 tygodnie, aż zmięknie.Składniki:0,5 kg
mąki pszennej0,25 kg naturalnego
miodu10 dag
cukru + opakowanie
cukru waniliowegojajkopół szklanki
mlekałyżka naturalnego
kakaopłaska łyżka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka drobno pokrojonych
bakalii ( u mnie
skórka pomarańczowa oraz
owoce kandyzowane)
Mleko lekko podgrzewamy z
miodem, dodajemy
cukier i mieszamy aż
cukier się rozpuści i wszystko połączy.
Jajko dokładnie roztrzepujemy i mieszając, powoli wlewamy do
mleka. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dodajemy
przyprawę do piernika, mieszamy. Wlewamy
mleko z
miodem i mieszamy, aż składniki się połączą (masa jest bardzo gęsta). Dodajemy
bakalie i ponownie mieszamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernik jeszcze na 10 minut.Gotowe ciasto możemy polukrować lub oblać rozpuszczoną
czekoladą.