ßßß Cookit - przepis na Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

nazwa

Wykonanie

piątek, 17 Styczeń 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Piernik dojrzewający
Ten przepis jest u nas wykorzystywany od wielu lat. Piernik pięknie pachnie przyprawami korzennymi, nie kruszy się, można go kroić na cienkie plastry. Trzeba jedynie pamiętać o jego wcześniejszym upieczeniu, najlepiej na początku grudnia. Ciasto po upieczeniu jest twarde i konieczne jest przechowywanie go w chłodnym miejscu przez około 3 tygodnie, aż zmięknie.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
0,25 kg naturalnego miodu
10 dag cukru + opakowanie cukru waniliowego
jajko
pół szklanki mleka
łyżka naturalnego kakao
płaska łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka drobno pokrojonych bakalii ( u mnie skórka pomarańczowa oraz owoce kandyzowane)
Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści i wszystko połączy. Jajko dokładnie roztrzepujemy i mieszając, powoli wlewamy do mleka. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Wlewamy mleko z miodem i mieszamy, aż składniki się połączą (masa jest bardzo gęsta). Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernik jeszcze na 10 minut.
Gotowe ciasto możemy polukrować lub oblać rozpuszczoną czekoladą.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/piernik-dojrzewajacy