ßßß
Składnikifilet z dorsza (ok 300g)cebula2 ząbki czosnku16 pomidorków koktajlowych10 oliwekPęczek natki2 łyżki soku z cytryny150 ml bulionu warzywnego2 łyżki oliwySól, pieprzPrzygotowaniePosiekaj cebulę, czosnek i natkę. Pomidorki przekrój na połówki, oliwki odsącz i pokrój.Nastaw piekarnik na 200°C.Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż ok. 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty.Zdejmij patelnię z ognia, dodaj oliwki, pomidory i natkę pietruszki, wlej sok z cytryny oraz bulion, dopraw do smaku, wymieszaj.Pokrój filet na porcje, oprósz solą i pieprzem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Rybę przykryj warzywami i zapiekaj 20-25 minut.Smacznego!
Zobacz także:Dorsz w pomidorachDorsz w sosie koperkowym