Wykonanie
Dotychczas
cykoria królowała na moim
stole jako baza do rozmaitych sałatek. Pomysł jej gotowania lub zapiekania wydawał mi się mocno podejrzany. Tymczasem
cykoria w takim wydaniu jest po prostu genialna! To jedno z moich największych kulinarnych odkryć – danie, do którego podchodziłam bardzo sceptycznie, stało się ulubionym przysmakiem.

Składniki (4 porcje)4
cykorie4 plastry dobrej
szynki (np. parmeńskiej lub serrano)
Sos beszamelowy30g
masła30g
mąki500ml letniego
mleka1/4
cebuliZąbek
czosnkuListek laurowyBiały pieprz,
gałka muszkatołowa,
sólPrzygotowanieZagotuj
wodę w rondlu, wsyp do niej łyżeczkę
cukru i szczyptę
soli.Obierz
cykorie z zewnętrznych liści, odetnij twarde końcówki.Włóż
cykorię do rondla z wrzątkiem i gotuj aż będzie miękka (10 -15 minut).W niewielkim garnuszku roztop
masło, stopniowo przesiewaj
mąkę i mocno ucieraj do momentu, kiedy zasmażka będzie gładka.Zdejmij zasmażkę z ognia i po 2 minutach powoli dolewaj
mleko, nieustannie mieszając.Postaw garnek z powrotem na ogniu, dodaj
cebulę,
czosnek i
listek laurowy. Gotuj 10 minut, często mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę
mleka.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Odcedź
cykorie. Każdą
owiń plastrem
szynki i włóż do naczynia żaroodpornego – możesz użyć jednego większego, lub czterech (albo dwóch) mniejszych.Z sosu usuń
cebulę,
czosnek i listek, dopraw do smaku
solą,
białym pieprzem gałką muszkatołwą.Zalej sosem
cykorie i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz aż
bcykorie się przyrumienią (10 – 15 minut).Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia R.Khoo

Zobacz także:
Cykoria z
mozzarellą i
jabłkiemSzparagi w szlafrokach
Mozzarella w karocy