ßßß
Składniki (4 porcje)4 cykorie4 plastry dobrej szynki (np. parmeńskiej lub serrano)Sos beszamelowy30g masła30g mąki500ml letniego mleka1/4 cebuliZąbek czosnkuListek laurowyBiały pieprz, gałka muszkatołowa, sólPrzygotowanieZagotuj wodę w rondlu, wsyp do niej łyżeczkę cukru i szczyptę soli.Obierz cykorie z zewnętrznych liści, odetnij twarde końcówki.Włóż cykorię do rondla z wrzątkiem i gotuj aż będzie miękka (10 -15 minut).W niewielkim garnuszku roztop masło, stopniowo przesiewaj mąkę i mocno ucieraj do momentu, kiedy zasmażka będzie gładka.Zdejmij zasmażkę z ognia i po 2 minutach powoli dolewaj mleko, nieustannie mieszając.Postaw garnek z powrotem na ogniu, dodaj cebulę, czosnek i listek laurowy. Gotuj 10 minut, często mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę mleka.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Odcedź cykorie. Każdą owiń plastrem szynki i włóż do naczynia żaroodpornego – możesz użyć jednego większego, lub czterech (albo dwóch) mniejszych.Z sosu usuń cebulę, czosnek i listek, dopraw do smaku solą, białym pieprzem gałką muszkatołwą.Zalej sosem cykorie i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz aż bcykorie się przyrumienią (10 – 15 minut).Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia R.Khoo
Zobacz także:Cykoria z mozzarellą i jabłkiemSzparagi w szlafrokachMozzarella w karocy