Wykonanie
Podobno przeciętny Włoch zjada około 30kg
makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3kg. Być może
winny temu jest mit, że
makaron to jedno z najbardziej tuczących dań. Tymczasem dobrze przyrządzony jest zdrowy, smaczny i dobry dla dbających o linię – miseczka
makaronu po ugotowaniu ma tylko 110kcal, a zawiera dużo węglowodanów złożonych, które sycą na długo. Problem zaczyna się wtedy, kiedy rozgotowujemy go na papkę i zalewamy kalorycznymi sosami. Nie
będę udawać – ja również czasem popełniam ten grzech (może nie rozgotowania, ale tuczącego sosu na pewno). Najzdrowszy jest
makaron pełnoziarnisty, bezjajeczny – zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz minerałów i tylko 95kcal po ugotowaniu. Dzisiejsze danie jest jednak nie tylko zdrowe i nietuczące – jest również bardzo smaczne.

Składniki (2 porcje)100g suchego pełnoziarnistego spaghetti2
pomidory8
suszonych pomidorów2 ząbki
czosnkuGałązka
rozmarynuGałązka
tymiankuGałązka
bazyliiOliwaPieprz,
sólPrzygotowanie
Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.Świeże
pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.Na patelni rozgrzej
oliwę, wrzuć sprasowany
czosnek, świeże i
suszone pomidory oraz
zioła (możesz je pociąć nożyczkami nad patelnią, albo posiekać chwilę wcześniej).Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając.Jeśli
sos jest zbyt gęsty – zachowaj 1/2 kubka
wody, w której gotował się
makaron i wlej na patelnię.Odcedzony
makaron polej gorącym sosem, posyp świeżo zmielonym
pieprzem.Gotowe!Informacje o bezcennych właściwościach
makaronu,pochodzą z książki Czy wiesz, co jesz? M. Kozłowskiej-Wojciechowskiej i K. Bosackiej.Zobacz także:
Makaron z
cukiniąZapiekanka makaronowa z
kalafioremZielone minestrone z tortelloni