ßßß Cookit - przepis na Razowe spaghetti z suszonymi pomidorami

Razowe spaghetti z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Podobno przeciętny Włoch zjada około 30kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3kg. Być może winny temu jest mit, że makaron to jedno z najbardziej tuczących dań. Tymczasem dobrze przyrządzony jest zdrowy, smaczny i dobry dla dbających o linię – miseczka makaronu po ugotowaniu ma tylko 110kcal, a zawiera dużo węglowodanów złożonych, które sycą na długo. Problem zaczyna się wtedy, kiedy rozgotowujemy go na papkę i zalewamy kalorycznymi sosami. Nie będę udawać – ja również czasem popełniam ten grzech (może nie rozgotowania, ale tuczącego sosu na pewno). Najzdrowszy jest makaron pełnoziarnisty, bezjajeczny – zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz minerałów i tylko 95kcal po ugotowaniu. Dzisiejsze danie jest jednak nie tylko zdrowe i nietuczące – jest również bardzo smaczne.
Składniki (2 porcje)
100g suchego pełnoziarnistego spaghetti
2 pomidory
8 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
Gałązka rozmarynu
Gałązka tymianku
Gałązka bazylii
Oliwa
Pieprz, sól
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć sprasowany czosnek, świeże i suszone pomidory oraz zioła (możesz je pociąć nożyczkami nad patelnią, albo posiekać chwilę wcześniej).
Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając.
Jeśli sos jest zbyt gęsty – zachowaj 1/2 kubka wody, w której gotował się makaron i wlej na patelnię.
Odcedzony makaron polej gorącym sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe!
Informacje o bezcennych właściwościach makaronu,pochodzą z książki Czy wiesz, co jesz? M. Kozłowskiej-Wojciechowskiej i K. Bosackiej.
Zobacz także:
Makaron z cukinią
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem
Zielone minestrone z tortelloni
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/19/razowe-spaghetti-z-suszonymi-pomidorami