ßßß Cookit - przepis na Omlet cebulowy z boczkiem, warzywami i fetą

Omlet cebulowy z boczkiem, warzywami i fetą

nazwa

Wykonanie

na 1 omlet:
3 jajka + 1 łyżka mleka
2 plastry wędzonego boczku
1/2 cebuli
1/2 pomidora
1/2 cebuli
1 liść sałaty
4 plastry świeżego ogórka, przekrojone na pół
2 łyżki sera feta - pokruszonego lub pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka masła do smażenia
Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
Na patelni (moja ma średnicę 21 cm) zrumienić na maśle cebulę w raz z boczkiem.
W miseczce rozmieszać jajka z 1 łyżką mleka. Wlać na patelnię z cebulą i boczkiem. Na małym ogniu usmażyć omlet. Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Omlet smażymy, aż jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.
Gdy omlet przestanie być już surowy, na jego połowie układamy warzywa i ser feta. Pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól, nakładając stronę bez nadzienia na tę z nadzieniem. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.
Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z keczupem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/09/Omlet-cebulowy-z-boczkiem-warzywami-i-feta.html