Wykonanie

na 1 omlet:3
jajka + 1 łyżka
mleka2 plastry
wędzonego boczku1/2
cebuli1/2
pomidora1/2
cebuli1 liść
sałaty4 plastry świeżego
ogórka, przekrojone na pół2 łyżki
sera feta - pokruszonego lub pokrojonego w kostkę1 łyżeczka
masła do smażenia
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w
pióra.Na patelni (moja ma średnicę 21 cm) zrumienić na
maśle cebulę w raz z
boczkiem.W miseczce rozmieszać
jajka z 1 łyżką
mleka. Wlać na patelnię z
cebulą i
boczkiem. Na małym ogniu usmażyć omlet.
Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy
jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Omlet smażymy, aż
jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.Gdy omlet przestanie być już surowy, na jego połowie układamy warzywa i
ser feta. Pomagając sobie
łopatką do naleśników składamy omlet na pól, nakładając stronę bez nadzienia na tę z nadzieniem. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z
keczupem.