ßßß Cookit - przepis na Pomidory nadziewane jajami

Pomidory nadziewane jajami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Byłam głodna jak wilk, a w domu tylko jajka i pomidory. Wypróbowałam więc gorącą przystawkę z wydania "Kucharki litewskiej" z 1938 roku:
Dwanaście średnich pomidorów obmyć w zimnej wodzie, ściąć wierzchy, wybrać miazgę z ziarnakami. Pokrajać wędzony boczek, z lekka zagrzać na patelni, wlać do rozbitych pięciu jaj w półszklance mleka, wsypać trochę szczypiorku, zrobić bitą, lecz nie gęstą jajecznicę, posolić i nałożyć pomidory, przykrywając ściętym deneczkiem, pokropić masłem lub śmietaną i na 10 minut wstawić do pieca.
Zrezygnowałam co prawda z boczku i mleka, a piekłam około 30 minut w 150 stopniach, ale i tak były pyszne.
Źródło:http://gospodynihistoryczna.blogspot.com/2013/05/pomidory-nadziewane-jajami.html