Wykonanie
Wyjątkowo smaczna
sałatka, która urozmaici domowy obiad lub przyjęcie przy grillu.Idealnie nadaje się także jako posiłek do pracy. Dzięki kompozycji
ogórka,
fety, świeżego
koperku i
ciecierzycy stanowi bardzo lekką i wiosenną propozycję. Przepis na podstawie Two peas & their pot .

200 g
makaronu orzo (
makaronu w kształcie ziaren
ryżu)1 długi
ogórek szklarniowy100-150 g
sera feta1 puszka
ciecierzycy (puszka ok. 400g)4 łyżki siekanego
koperku1 przeciśnięty ząbek
czosnkuew. jedna mała
czerwona cebula (ja pominęłam)3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju słonecznikowego2 łyżki
soku z cytrynysól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go na sicie i przepłukujemy chwilę pod bieżącą zimną
woda, by przerwać proces gotowania.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i również przepłukujemy.
Makaron mieszamy w dużej misce z pokrojonym w pół plastry
ogórkiem, posiekanym
koperkiem,
ciecierzycą,
olejem,
sokiem z cytryny,
czosnkiem,
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy
ser feta i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut, by smaku się połączyły.
Sałatka dobrze znosi przechowywanie w lodówce.