ßßß Cookit - przepis na Hummus buraczany

Hummus buraczany

nazwa

Wykonanie

Hummus to doskonały dodatek do kanapek, świeżych warzyw. Równie dobrze sprawdza się jako dip do chipsów, czy też wafli ryżowych. Tradycyjny hummus już Wam się znudził? Spróbujcie wersji z buraczkiem :)
2 ugotowane buraczki (czyli tak ok. 300g)
puszka ciecierzycy konserwowej
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka tahiny
5 łyżek oliwy
pieprz czarny
sól himalajska
+ świeże warzywa
+ chipsy ryżowe Sonko o smaku zielonej cebulki
Do miski blendera przełóż ugotowane buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, dodaj ciecierzycę odsączoną z zalewy i pokrojony ząbek czosnku. Następnie dodaj tahinę, sok z cytryny i oliwę. Miksuj na szybkich obrotach, do czasu aż masa będzie gładka. Na koniec dodaj pieprz czarny i sól. Hummus przełóż do małych miseczek, udekoruj kiełkami brokuła i podawaj z świeżymi warzywami lub chipsami ryżowymi.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/07/hummus-buraczany.html