Hummus to doskonały dodatek do kanapek, świeżych warzyw. Równie dobrze sprawdza się jako dip do chipsów, czy też wafli ryżowych. Tradycyjny hummus już Wam się znudził? Spróbujcie wersji z buraczkiem :)2 ugotowane buraczki (czyli tak ok. 300g)puszka ciecierzycy konserwowej2 ząbki czosnkułyżeczka soku z cytrynyłyżeczka tahiny5 łyżek oliwypieprz czarnysól himalajska+ świeże warzywa+ chipsyryżowe Sonko o smaku zielonej cebulkiDo miski blendera przełóż ugotowane buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, dodaj ciecierzycę odsączoną z zalewy i pokrojony ząbek czosnku. Następnie dodaj tahinę, sok z cytryny i oliwę. Miksuj na szybkich obrotach, do czasu aż masa będzie gładka. Na koniec dodaj pieprz czarny i sól. Hummus przełóż do małych miseczek, udekoruj kiełkamibrokuła i podawaj z świeżymi warzywami lub chipsami ryżowymi.