ßßß Cookit - przepis na Domowy hamburger

Domowy hamburger

nazwa

Wykonanie

Hamburgery zazwyczaj uważa się za niezdrowy posiłek - i słusznie, jeśli mamy na myśli produkty z popularnych sieci fast food. Przygotowując hamburgery w domu mamy całkowity wpływ na jakość i świeżość użytego mięsa, sami dobieramy ulubione pieczywo, sami dobieramy ulubione warzywa oraz decydujemy ile i jakiego sosu użyć. Taki hamburger staje się pysznym i zdrowym posiłkiem, a jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że już nigdy nie zapragniecie wątpliwej jakości produktu z sieciówki :)
po 200 g mielonej wołowiny na 1 hamburger
odpowiednia ilość bułek
ulubione warzywa: u mnie świeża chrupiąca sałata, cebula i pomidor
ew. po 1 plasterku sera żółtego na każdy hamburger
świeżo mielony czarny pieprz
do wyboru:
majonez
keczup
sos bbq
Zaczynamy od mięsa - załóżmy, że robimy 4 hamburgery. Bierzemy więc 800 g świeżego mielonego mięsa. Mieszamy je z 1 łyżeczką świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2 łyżkami oleju. Z masy formujemy 4 okrągłe płaskie burgery. Robimy burgery ciut większe, niż nasze bułki, ponieważ mięso podczas obróbki cieplnej trochę się skurczy.
Tępą stroną noża robimy na burgerach wzorek w postaci "kratki" - dzięki temu burger pozostanie płaski podczas smażenia/pieczenia.
Burgery pieczemy w zamykanym grillu elektrycznym lub smażymy z obu stron na złoto na patelni grillowej. Przy smażeniu na patelni zwykłej z powłoką teflonową polewamy patelnię minimalną ilością oleju.
Kiedy burgery się smażą, kroimy na pół i rumienimy w piekarniku/opiekaczu bułki.
Spód bułki smarujemy wybranym sosem, układamy część warzyw. Na warzywach układamy usmażonego burgera, ser, resztę warzyw i przykrywamy druga połówką bułki, posmarowaną sosem. Podajemy od razu.
Dla osób nie jedzących mięsa polecam Vegeburger.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/05/Domowy-hamburger.html