ßßß Cookit - przepis na Wiosenna pasta kanapkowa z jajkiem i ziołami

Wiosenna pasta kanapkowa z jajkiem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Gdy mimo chłodnych dni za oknem pojawia się co raz więcej słońca, cały organizm aż krzyczy o porcję świeżych ziół i warzyw. No dobrze - zimą też krzyczy, przynajmniej mój, ale mimo wszystko wiosną odczuwa się takie rzeczy jakoś bardziej intensywnie :) Zaletą poniższego przepisu jest to, że o każdej porze roku możemy przygotować sobie takie śniadanie i poczuć wiosnę. Polecam!
4 jajka
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łodyga selera naciowego
1-2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
liście sałaty
dowolne pieczywo
ew. świeży ogórek
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i posiekać drobno w kostkę. Dodać sok z cytryny, siekany szczypiorek, koperek oraz drobno posiekaną łodygę selera. Dodać jogurt (lub majonez) - ilość potrzebną do uzyskani konsystencji pasty. Ewentualnie doprawić do smaku solę lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na pieczywie ułożyć liście sałaty, a na nich pastę jajeczną. Wspaniale smakuje także z dodatkiem świeżego zielonego ogórka.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/04/Wiosenna-pasta-kanapkowa-z-jajkiem-i-ziolami.html