Wykonanie
Kiedy jest zimno, wolę na śniadanie zjeść coś ciepłego, co przyjemnie rozgrzeje podczas
drogi do pracy. W takich chwilach świetnie sprawdzają się różnego rodzaju kanapki na ciepło. Na przykład właśnie taka, jak ta, z chrupiąca
papryką i pożywnym
jajkiem. Bardzo lubię taki warzywny początek dnia :) Smacznego!

ulubiona
bułka, np. ciabatta (= 2 kanapki)1
papryka - czerwona lub zielona1 mała
cebula1/2 łyżeczki
tymianku1 łyżka
octu balsamicznegoszczypta
soli4 łyżki naturalnego gęstego
jogurtu typu greckiego lub bałkańskiegoew. i łyżeczka sosu
chili1-2
jajka1-2 łyżki
olejuew. 1 łyżka startego
żółtego seraJajko gotujemy na twardo. Ugotowane - obieramy.
Paprykę kroimy w kostkę,
cebule obieramy, kroimy w
pióra. Grillujemy na patelni grillowej lub smażymy razem na niewielkiej ilości
oleju, posypane
tymiankiem, aż
papryka będzie usmażona a
cebula rumiana. Wówczas dodajemy
ocet balsamiczny i lekko solimy. Czekamy jeszcze kilka sekund, aż
ocet się zagotuje.Ciabattę kroimy na pól. Smarujemy
jogurtem i skrapiamy sosem
chili. Układamy
paprykę i ewentualnie posypujemy
żółtym startym serem. Teraz mamy wybór: możemy kanapkę zrumienić w piekarniku lub nie. Na koniec na wierzchu układamy pokrojone w plastry
jajko na twardo.