Wykonanie
Lubicie karkówkę? My - tak. Pieczona
karkówka stanowi miłą odmianę od tej przygotowywanej w najbardziej tradycyjny sposób, czyli grillowanej lub duszonej . Zyskuje zupełnie nowy smak i jest bardzo miękka oraz delikatna. Bardzo polecam to proste w przygotowaniu i pyszne danie. Źródło:
Tina Koch&Back-Ideen, Mai 2012

4 kotlety z
karkówki2 duże
cebule1 ząbek
czosnku250 g
pieczarek 100 ml gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
słodkiej paprykisól i
czarny pieprz do smakuew. szczypta mielonej
gałki muszkatołowejKarkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Nie chodzi tu o to, by w środku nie była surowa, lecz o to, by wierzch się zezłocił. Ułożyć
mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły.Na tym samym
oleju podsmażyć obraną i posiekaną
cebulę wraz z pokrojonymi w plastry
pieczarkami i ząbkiem
czosnku. Kiedy będą złote, wlać
śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać
słodką paprykę, doprawić
solą,
pieprzem i ew. gałką.