ßßß Cookit - przepis na Pieczona karkówka w sosie pieczarkowym

Pieczona karkówka w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Lubicie karkówkę? My - tak. Pieczona karkówka stanowi miłą odmianę od tej przygotowywanej w najbardziej tradycyjny sposób, czyli grillowanej lub duszonej . Zyskuje zupełnie nowy smak i jest bardzo miękka oraz delikatna. Bardzo polecam to proste w przygotowaniu i pyszne danie. Źródło: Tina Koch&Back-Ideen, Mai 2012
4 kotlety z karkówki
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
250 g pieczarek 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i czarny pieprz do smaku
ew. szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Karkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Nie chodzi tu o to, by w środku nie była surowa, lecz o to, by wierzch się zezłocił. Ułożyć mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły.
Na tym samym oleju podsmażyć obraną i posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami i ząbkiem czosnku. Kiedy będą złote, wlać śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i ew. gałką.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/05/Pieczona-karkowka-w-sosie-pieczarkowym.html