Wykonanie
Pozbawione kości pałki z
kurczaka szybciej się grillują i ciekawiej wyglądają. Wilgotne farsze odpowiednio doprawione, nadają delikatnemu drobiowemu
mięsu wyrazistości. Właściwie można nadziać je wszystkim co mamy pod ręką, ale ja użyłam składników, które najbardziej lubię. Można podać je pokrojone na plastry lub w całości, wtedy bardziej będą przypominać tytułowe maczugi ;)

Składniki:8 pałek z
kurczakaMarynata:
sól lub domowa jarzynka (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwekFarsz ze
szpinaku:100 g
mrożonego szpinaku1 ząbek
czosnku1/2 średniej
cebulisól lub domowa jarzynka1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejświeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
oliwy z oliwekFarsz z
pieczarek:100 g
pieczarek1/2 średniej
czerwonej cebulisól lub domowa jarzynka (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz1/2 łyżki
masłaDodatkowo:wykałaczki


Z pałek z
kurczaka usuwamy kości, nacinając
ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od podudzia. Delikatnie ściągamy
mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość ucinamy przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część. Tak sprawione pałki nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Na
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Wrzucamy
szpinak, wyciśnięty przez praskę
czosnek i doprawiamy
przyprawami. Chwilę dusimy do odparowania
wody. Na drugiej patelni topimy
masło. Na
masło wrzucamy pokrojoną w kostkę
czerwoną cebulę i starte na tarce
pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy do odparowania
wody. Zamarynowane udka nadziewamy farszami i spinamy wykałaczkami w górnej części. Grillujemy na tackach z każdej strony do miękkości
mięsa. Smacznego!