ßßß
Składniki :1 kg karkówki bez kości1 duża papryka słodka , opcjonalnie czerwonatrochę pieczarek – około 10-15 szt2 małe cebulki lub jedna średnia1 puszka pomidorów krojonych1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki2 ząbki czosnku1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki3-4 goździki -dają fajny aromat1 łyżeczka cukru – czubatasól do smakuworeczek do pieczenia
Karczek , kroimy w równej grubości plastry , mniej więcej 1,5 cm . Takie żeby było czuć mięso , przy gryzieniu 😉 Mięso lekko solimy , posypujemy papryką słodką i ostrą , odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzła . Po tym czasie , obsmażamy z obu stron , tak ,żeby wierzch zrobił się złoty i przypieczony . Przekładamy do woreczka do pieczenia . Cebulę , paprykę , kroimy , pieczarki wrzucamy w całości ( duże można pokroić ) i podsmażany na odrobinie oleju , po 2 minutach podsmażania dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku , smażymy jeszcze minutkę . Przekładamy warzywa do woreczka z karkówką , układając je na wierzchu . Pomidory z puszki ,mieszamy z cukrem , odrobiną soli, dodajemy goździki i wylewamy na pozostałe składniki , woreczek zawiązujemy i wkładamy na blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 150 C , na 1,5 godziny . Po tym czasie możemy wyciągnąć i podać naszą pyszną , kruchą i aromatyczną karkówkę . Smacznego 😉