ßßß Cookit - przepis na Puszysta szarlotka. Biszkopt z jabłkami.

Puszysta szarlotka. Biszkopt z jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę pyszną szarlotkę wypatrzyłam na blogu Pysznie, pyszniutko. Bardzo ją polecam, jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych szarlotek na kruchym cieście, lub po prostu macie ochotę na smaczne ciasto z jabłkami.
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 dużych jabłek
1 kisiel cytrynowy
100 ml wody
cukier do smaku ( w zależności od kwaśności jabłek)
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Poddusić wraz z wodą i cukrem, aż będą miękkie. Wsypać kisiel i energicznie mieszając, zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obi mąki i proszek, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia ( Piekłam w formie 26 x 19 cm. ) .
Piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec około 40 minut, aż będzie złote. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/09/Puszysta-szarlotka-Biszkopt-z-jablkami.html