Wykonanie
Przepis na tę pyszną szarlotkę wypatrzyłam na blogu Pysznie, pyszniutko. Bardzo ją polecam, jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych szarlotek na kruchym cieście, lub po prostu macie ochotę na smaczne ciasto z
jabłkami.

5
jajek3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej200 g
masła1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia6-8 dużych
jabłek1
kisiel cytrynowy100 ml
wodycukier do smaku ( w zależności od kwaśności
jabłek)
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Poddusić wraz z
wodą i
cukrem, aż będą miękkie. Wsypać
kisiel i energicznie mieszając, zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno z kilkoma kroplami
soku z cytryny. Dodać
cukier i nadal ubijać. Następnie dodać
żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obi
mąki i proszek, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone
masło i ponownie delikatnie wymieszać.Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia ( Piekłam w formie 26 x 19 cm. ) .Piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka i przykryć pozostałym
ciastem. Całość piec około 40 minut, aż będzie złote. Upieczone ciasto ostudzić i posypać
cukrem pudrem.