Wykonanie
Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci - stąd jej nazwa od stolicy tego
kraju -
Brukseli. To dość niedoceniane warzywo, jak mi się wydaje. Tymczasem zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej. Jest bogatym źródłem witamin E. K, B1, B2, B6 i C. Poza tym - jest przecież bardzo smaczna i można ją podać na wiele sposobów, np. z
marchewką lub w postaci pysznej zupy.
0,25 kg
brukselki0,25 kg
ziemniaków1
marchewka1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
kminku mielonego
sól i
pieprz do smaku2 łyżki posiekanego
koperku100 ml gęstej kwaśnej
śmietany2-3 łyżki
mąkiZ
brukselki odciąć twarde końcówki i wierzchnie listki, jeśli są nieładne.
Brukselkę przekroić na pół.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ( duże oczka).Warzywa ugotować razem z
przyprawami w 1.5 litra
wody ( ok 20 min.) . Kiedy
ziemniaki i
brukselka będą miękkie, wymieszać
śmietanę z
mąką. Najpierw do
śmietany dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czym wlać
śmietanę do zupy. Zagotować i dodać
koperek.