ßßß
 
            
         0,25 kg brukselki0,25 kg ziemniaków1 marchewka1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki kminku mielonegosól i pieprz do smaku2 łyżki posiekanego koperku100 ml gęstej kwaśnej śmietany2-3 łyżki mąkiZ brukselki odciąć twarde końcówki i wierzchnie listki, jeśli są nieładne. Brukselkę przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ( duże oczka).Warzywa ugotować razem z przyprawami w 1.5 litra wody ( ok 20 min.) . Kiedy ziemniaki i brukselka będą miękkie, wymieszać śmietanę z mąką. Najpierw do śmietany dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czym wlać śmietanę do zupy. Zagotować i dodać koperek.
0,25 kg brukselki0,25 kg ziemniaków1 marchewka1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki kminku mielonegosól i pieprz do smaku2 łyżki posiekanego koperku100 ml gęstej kwaśnej śmietany2-3 łyżki mąkiZ brukselki odciąć twarde końcówki i wierzchnie listki, jeśli są nieładne. Brukselkę przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ( duże oczka).Warzywa ugotować razem z przyprawami w 1.5 litra wody ( ok 20 min.) . Kiedy ziemniaki i brukselka będą miękkie, wymieszać śmietanę z mąką. Najpierw do śmietany dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czym wlać śmietanę do zupy. Zagotować i dodać koperek.