ßßß Cookit - przepis na Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

nazwa

Wykonanie

Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci - stąd jej nazwa od stolicy tego kraju - Brukseli. To dość niedoceniane warzywo, jak mi się wydaje. Tymczasem zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej. Jest bogatym źródłem witamin E. K, B1, B2, B6 i C. Poza tym - jest przecież bardzo smaczna i można ją podać na wiele sposobów, np. z marchewką lub w postaci pysznej zupy.
0,25 kg brukselki
0,25 kg ziemniaków
1 marchewka
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2-3 łyżki mąki
Z brukselki odciąć twarde końcówki i wierzchnie listki, jeśli są nieładne. Brukselkę przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ( duże oczka).
Warzywa ugotować razem z przyprawami w 1.5 litra wody ( ok 20 min.) . Kiedy ziemniaki i brukselka będą miękkie, wymieszać śmietanę z mąką. Najpierw do śmietany dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czym wlać śmietanę do zupy. Zagotować i dodać koperek.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/03/Zupa-z-brukselki.html