ßßß Cookit - przepis na Włoski chleb czekoladowy

Włoski chleb czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Wypiek dla wszystkich miłośników chleba i czekolady - włoski chleb, tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina. Jest lekko słodki ale bynajmniej nie ulepek. Wyraźnie czuć czekoladową nutę. Bardzo mi odpowiada. Dobrze pasuje do niego twarożek i konfitura. Próbowałam też z powidłami śliwkowymi. Można go nawet podgryzać samego, z kawą. :) Jest to ciekawy chlebek który mogę szczerze polecić.
250 ml wody
500 g mąki pszennej typ 650
7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50 g czekolady
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem, kakao i taką ilością mąki, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.
W tym czasie bardzo drobno posiekać czekoladę ( ja zrobiłam to w malakserze).
Do ciasta dodać rozpuszczone masło, sól i resztę mąki. Wyrabiać przez 5 minut.
Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem. Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Piec chleb najpierw 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st, spryskać wnętrze piekarnika wodą i piec dalsze 20 min.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/02/Wloski-chleb-czekoladowy.html