Wykonanie
Wypiek dla wszystkich miłośników
chleba i
czekolady - włoski
chleb, tradycyjnie podawany z
serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem
czerwonego wina. Jest lekko słodki ale bynajmniej nie ulepek. Wyraźnie czuć
czekoladową nutę. Bardzo mi odpowiada. Dobrze pasuje do niego
twarożek i
konfitura. Próbowałam też z powidłami śliwkowymi. Można go nawet podgryzać samego, z
kawą. :) Jest to ciekawy chlebek który
mogę szczerze polecić.

250 ml
wody500 g
mąki pszennej typ 6507g
drożdży instant ( 1 opakowanie)3 łyżki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
masła2 łyżki ciemnego
kakao50 g
czekoladyDrożdże wymieszać z ciepłą
wodą,
cukrem,
kakao i taką ilością
mąki, by osiągnąć konsystencję gęstej
śmietany. Pozostawić na 20 minut.W tym czasie bardzo drobno posiekać
czekoladę ( ja zrobiłam to w malakserze).Do ciasta dodać rozpuszczone
masło,
sól i resztę
mąki. Wyrabiać przez 5 minut.Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną
czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by
czekolada wymieszała się równomiernie z
ciastem. Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Piekarnik rozgrzać do 220 st.Piec
chleb najpierw 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st, spryskać wnętrze piekarnika
wodą i piec dalsze 20 min.