Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na paluszki z
ciasta francuskiego. Oczywiście nie smakują one tak jak sklepowe, tradycyjne paluszki, ale dobrze upieczone są chrupiące i ciężko skończyć na kilku sztukach.W wersji dla leniwych możecie użyć gotowego
ciasta francuskiego, jednak zachęcam do zrobienia go w domu. Przepis na nie może wydawać się długi, ale jest bardzo prosty i jeśli będziecie się go trzymać, to ciasto się uda. A smak domowego,
maślanego ciasta francuskiego jest niesamowity.Składniki:(przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")250g
mąki pszennej typ 650250g
masła150ml zimnej
wodypół łyżeczki
soliprzyprawy:
sól,
bazylia,
oregano,
majeranek,
papryka itp.Odkładamy 10g
mąki, a resztę przesiewamy z
solą do miski i rozcieramy z 50g
masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem
wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.Pozostałe
masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą
mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. (W tym momencie zaczynamy robić nadzienie)Ciasto wałkujemy na prostokąt niewiele większy od naszego
masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby
masło nie wydostało się na zewnątrz.Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3
razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 3mm i kroimy na paluszki dowolnej wielkości.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy
solą lub dowolnie wybranymi
przyprawami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut, aż do zezłocenia.Smacznego:)