Wykonanie
Składnikiletnia
woda, 100 g
sól, 10 g
drożdże instant, 5 gCiasto:
masło, 10 g
mąka pszenna typ 650, 500 gletnia
woda, 200 gpłyny
miód, 15 gSposób przygotowaniaDo słoika nalać
wody i wsypać
sól. Zakręcić naczynie i wstrząsnąć kilka
razy, aby składniki się połączyły. Dodać
drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Masło rozpuścić. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Wyrabiać mikserem za pomocą haka do
ciasta drożdżowego. Po połączeniu składników miksować 5 minut. Zrobić 3-minutową przerwę, żeby ciasto odpoczęło i wyrabiać kolejne 3 minuty. Masę podzielić na 10 równych części. Dwukrotnie złożyć, zbierając boki do środka, zlepić i obtoczyć w
mące. Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Tutaj możecie zobaczyć jak się składa
bułki.
Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ponownie wyrosły.
Ostrym nożem wykonać nacięcia na krzyż.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Na dnie ustawić naczynie z zimną
wodą.
Bułki piec przez około 10-15 minut.