ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenne na roztworze solno-drożdżowym

Bułki pszenne na roztworze solno-drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
letnia woda, 100 g
sól, 10 g
drożdże instant, 5 g
Ciasto:
masło, 10 g
mąka pszenna typ 650, 500 g
letnia woda, 200 g
płyny miód, 15 g
Sposób przygotowania
Do słoika nalać wody i wsypać sól. Zakręcić naczynie i wstrząsnąć kilka razy, aby składniki się połączyły. Dodać drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Masło rozpuścić. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Wyrabiać mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Po połączeniu składników miksować 5 minut. Zrobić 3-minutową przerwę, żeby ciasto odpoczęło i wyrabiać kolejne 3 minuty. Masę podzielić na 10 równych części. Dwukrotnie złożyć, zbierając boki do środka, zlepić i obtoczyć w mące. Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Tutaj możecie zobaczyć jak się składa bułki.
Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ponownie wyrosły. Ostrym nożem wykonać nacięcia na krzyż.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Na dnie ustawić naczynie z zimną wodą. Bułki piec przez około 10-15 minut.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/bulki-pszenne-na-roztworze-solno-drozdzowym