Wykonanie
Ten
chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :)Składniki :3 szklanki
mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 6501 łyżeczka
soli i łyżeczka
miodu1 łyżka
oliwy1 i 1/3 szklanki
wodypół łyżeczki
drożdży instant lub około 8 g świeżych2 garście
ziaren słonecznikaPrzygotowanie :
Mąkę,
sól,
drożdże i
ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy
wodę z rozpuszczonym
miodem i
oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianąCiasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięciaNa drugi dzień wyjmujemy ciasto mokrymi rękami na oprószoną stolnicę i formujemy bochenek, układamy na ściereczce dobrze oprószonej
mąką i zostawiamy na następne 2 godz.Wyrośnięty bochenek przekładamy ostrożnie do oprószonej
mąką foremki i do nagrzanego piekarnika do 240*C, przykrywamy pokrywką na 25 min.Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min.Świetny ze
smalcem :)
. przepis stądW przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam
chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam.Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników.