Wykonanie

Ten
chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :)
Składniki :
3 szklanki
mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650
1 łyżeczka
soli i łyżeczka
miodu1 łyżka
oliwy1 i 1/3 szklanki
wodypół łyżeczki
drożdży instant lub około 8 g świeżych
2 garście
ziaren słonecznika
Przygotowanie :
Mąkę,
sól,
drożdże i
ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy
wodę z rozpuszczonym
miodem i
oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto mokrymi rękami na oprószoną stolnicę i formujemy bochenek, układamy na ściereczce dobrze oprószonej
mąką i zostawiamy na następne 2 godz.
Wyrośnięty bochenek przekładamy ostrożnie do oprószonej
mąką foremki i do nagrzanego piekarnika do 240*C, przykrywamy pokrywką na 25 min.
Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min.
Świetny ze
smalcem :)

. przepis stąd
W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam
chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam.
Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników.