Wykonanie
Z tego przepisu upiekłam swój pierwszy
chleb na zakwasie . Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat. Ile
chlebów powstało? A kto to wie? Na pewno setki. Jedne lepsze, drugiej mniej udane. Na pewno wszystkie zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Po 5 latach powróciłam znowu do przepisu Liski, ale delikatnie go zmodyfikowałam. Podaję ilość na 2 bochenki.
Składniki:800 g
mąki pszennej typ 550200 g
mąki pszennej typ 20002 płaskie łyżeczki
soli600 g
wody4 g
drożdży instant300 g zakwasu żytniego3 garści
nasion słonecznika (uprażonych)Wykonanie:
Mąkę,
drożdże, zakwas,
sól i
wodę wymieszać dokładnie i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać
nasiona słonecznika i wymieszać tak, aby nasiona były równomiernie rozłożone w cieście. Uformować kulę, nakryć i odstawić w misce pod przykryciem na około 2 - 3 godziny (ciasto ma podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować bochenek. Przełożyć do kosza, nakryć i ponownie odstawić do wyrastania.Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut. Ostudzić na kratce.