Wykonanie
Zaczyn
drożdżowy:175 g
mąki pszenna typ 650150 ml
woda1 plaska łyżeczka
drożdży instant (ok. 6 g
drożdży świeżych)Ciasto:375 g
mąka pszenna typ 550 lub 650cały zaczyn jw.ok 300 ml
wody3/4 łyżeczka
drożdży (dałam tylko pół łyżeczki = ok. 4g świeżych)1,5 łyżeczka
soliGlazura:1 łyżka
maki kartoflanej wymieszana z odrobiną
wodySkładniki zaczynu wrzucić do miski i dobrze wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godz.
Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
sól, zaczyn i mieszając powoli wlewać
wodę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiać ok 10 min. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające ręki. Uformować kulę, podsypać
mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godz.Ciasto odgazować, NIE UGNIATAĆ, podzielić na 12 części i formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220°C.Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Bułeczki wraz z zagłębieniem posmarować glazurą.Piec ok. 20 min. do lekkiego zbrązowienia.Źródło przepisu :
Chleb - moja domowa piekarnia