Wykonanie
Najlepszy
razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi
pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia.Polecam zrobić swój własny,
razowy (i nie tylko)
chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;)
Składniki:- 300g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 200g
mąki żytniej razowej 2000- 2 op
drożdży instant (14g)- 1,5-2 łyżeczki
soli- 70g pestek dyni- 80g
nasion słonecznika- 350 ml ciepłej, przegotowanej
wody- 1 łyżka
oliwy z oliwekMąki wymieszać z
solą i
drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną
wodę i
oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać
nasiona słonecznika i
pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch
chleba).Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości).Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać
pestkami dyni lekko przyciskając.Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości).Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty
chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek
lodu.Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka".Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.Smacznego!* przepis, z moimi zmianami pochodzi z bloga "Elf w kuchni"