ßßß Cookit - przepis na Włoski chleb czekoladowy

Włoski chleb czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana wypiekiem Małej Mi upiekłam swój pierwszy w życiu chleb :)
Włoski chleb czekoladowy tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina. Mi najbardziej smakował z dżemem wiśniowym.
250 ml wody
500 g mąki pszennej typu 650
7g drożdży suchych lub 25g świeżych
3 łyżki brązowego cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50g czekolady
Wykonanie
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i kakao i taką ilością mąki by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.
W tym czasie drobno posiekać czekoladę.
Do drożdży dodać rozpuszczone masło, sól, resztę mąki i wyrabiać przez 5 minut.
Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem.
Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać na 220˚C. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/02/Wloski-chleb-czekoladowy.html