Zainspirowana wypiekiem Małej Mi upiekłam swój pierwszy w życiu chleb :)Włoski chlebczekoladowy tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina. Mi najbardziej smakował z dżemem wiśniowym.250 ml wody500 g mąki pszennej typu 6507g drożdży suchych lub 25g świeżych3 łyżki brązowego cukru0,5 łyżeczki soli2 łyżki masła2 łyżki ciemnego kakao50g czekoladyWykonanieDrożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i kakao i taką ilością mąki by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.W tym czasie drobno posiekać czekoladę.Do drożdży dodać rozpuszczone masło, sól, resztę mąki i wyrabiać przez 5 minut.Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem.Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Piekarnik nagrzać na 220˚C. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut.Studzić na kratce.Smacznego!