Wykonanie
Jakoś nieszczególnie jestem fanką rybek, chyba że
karpia na Boże Narodzenia. Wtedy liczymy zjedzone porcje na kilogramy:) Przepis znalazłam w jakiejś gazecie 200 lat temu i wreszcie postanowiłam go wykorzystać. Wyszło pyszne, smacznie, zupełnie inaczej. Polecam.

SKŁADNIKI:
dorsz 2 kostki
pomidory w puszce 1 puszka
cebula 1/2 szt
sangria 50 ml
oliwki 5 szt
pomidory suszone 4 plastry
czosnek marynowany 5 ząbków
imbir marynowany 4 plastry
cytryna 1 plaster
parmezan tarty 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Do przepisu użyłam pokrojonych
pomidorów z puszki w sosie własnym. Połowę sosu przelewamy do żaroodpornego naczynia. Układamy na nim oprószoną
solą i
pieprzem rybę. . Polewamy
winem sangria( można ominąć).
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Układamy na rybie. Następnie dodajemy odsączone z zalewy
oliwki,
pomidory suszone,
imbir w plastrach oraz marynowany
czosnek Na wierzch wylewamy pozostałe
pomidory. Układamy plaster
cytryny. Zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie całość posypać tartym
parmezanem i zapiekać kolejne 20 minut. Smacznego:)