ßßß
Składniki:4 porcje250 g makaronu np. serduszka300 g ugotowanych buraków100 g sera camembert100 g serka mascarpone2 małe lub 1 większy ząbek czosnkusok z ½ cytrynypęczek natki pietruszki100-120 ml czerwonego wytrawnego wina3 łyżki orzeszków piniowychspora garść orzechów pekansólpieprzWykonanie:Natkę pietruszki siekamy. Orzechy pekan i piniowe prażymy chwilę na suchej patelni i drobno siekamy.Buraki i ser camembert kroimy w mniejsze cząstki i mielimy blenderem razem z obranym czosnkiem na gładką masę.Do rondelka przekładamy zblendowane z czosnkiem i serem camembert buraki i podgrzewamy. Dolewamy wino i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy, aby się rozpuścił. Dorzucamy posiekaną natkę (część odkładamy do dekoracji). Mieszamy.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie mieszamy go z sosem.Podajemy posypany sporą ilością orzechów piniowych i pekan oraz natką do dekoracji.Smacznego!