Wykonanie
Nie było dawno sałatki,
pora więc nadrobić zaległości :) Dlaczego taka? Znalazłam gdzieś ostatnio wędzoną pierś z
kaczki. To soczyste
mięso aż prosiło się o towarzystwo warzywek. No więc są :) Mix
sałat,
pomidorki koktajlowe, a do tego
pomarańcze,
orzechy pekan i
parmezan. Żeby wszystko ładnie się trzymało,
skropiłam dressingiem na bazie
syropu klonowego. Jest zdrowo, smacznie i ładnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? :)

Składniki:3-4 porcje180 g
miksu sałat130 g piersi z
kaczki wędzonej200 g
pomidorków koktajlowych1
pomarańcza30 g
parmezanu30 g pekanówDressing:3 łyżek
oliwy z
orzechów włoskich2 łyżki czerwonego
octu winnego2 łyżki
syropu klonowegoWykonanie:Pierś z
kaczki kroimy w plasterki,
pomidorki przekrawamy na pół. Z
parmezanu nożem do
sera lub tarką ścinamy półprzezroczyste płaty.
Pomarańczę obieramy, kroimy w ćwiartki i przekrawamy na pół. Pekany prażymy chwilę na suchej patelni.Do shakera lub słoika wlewamy składniki dressingu i dokładnie i energicznie mieszamy.
Miks sałat przesypujemy do talerzy. Układamy
kaczkę,
pomarańczę,
pomidorki i pekany. Posypujemy wiórkami
parmezanu i polewamy dressingiem.Smacznego!
