ßßß
Składniki:3-4 porcje180 g miksu sałat130 g piersi z kaczki wędzonej200 g pomidorków koktajlowych1 pomarańcza30 g parmezanu30 g pekanówDressing:3 łyżek oliwy z orzechów włoskich2 łyżki czerwonego octu winnego2 łyżki syropu klonowegoWykonanie:Pierś z kaczki kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na pół. Z parmezanu nożem do sera lub tarką ścinamy półprzezroczyste płaty. Pomarańczę obieramy, kroimy w ćwiartki i przekrawamy na pół. Pekany prażymy chwilę na suchej patelni.Do shakera lub słoika wlewamy składniki dressingu i dokładnie i energicznie mieszamy.Miks sałat przesypujemy do talerzy. Układamy kaczkę, pomarańczę, pomidorki i pekany. Posypujemy wiórkami parmezanu i polewamy dressingiem.Smacznego!