ßßß
Składniki:16 sztukCiasto:4 g suszonych drożdży90 ml ciepłej wody50 g cukru½ łyżeczki soli1 jajko55 g miękkiego masła250 g mąki pszennejNadzienie:150 g kremu bazyliowo – orzechowego z tego przepisu5 suszonych pomidorków30 g sera cheddar1-2 łyżki parmezanułyżka masłaWykonanie:Ciasto: w misce miksera mieszamy drożdże i ciepłą wodę. Odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier, sól, jajko, masło i 150 g mąki. Miksujemy (z końcówką hakiem) na gładką masę i dodajemy pozostałą mąkę. Kilka minut ugniatamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejscy na 1,5 – 2 godziny.Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę chwilę dłonią ugniatamy i dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy okrąg i dzielimy (krojąc jak pizzę; tworząc coś w rodzaju śnieżynki ;) ) na osiem części.Nadzienie: ser trzemy na tarce, suszone pomidory kroimy w paseczki.Na środku każdego trójkąta rozsmarowujemy krem bazyliowo-orzechowy, dodajemy paseczki suszonych pomidorów i cheddar. Zawijamy, tak aby powstał rogalik dłuższym bokiem do środka. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim rogaliki. Na koniec rogaliki posypujemy serem.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy rogaliki przez około 12-13 minut, aż nabiorą złotego koloru.Smacznego!
