Wykonanie
Lubicie rogaliki? Ja uwielbiam, pod każdą postacią :) Nie tylko słodką! Tym razem przygotowałam mini rogaliki z kremem
bazyliowo-
orzechowym i
kozim serkiem. Przepis na krem znajdziecie tutaj . Zaskakujące połączenie smaków zostało dobrze przyjęte przez nasze
kubki smakowe :) Po rozłożeniu całego nadzienia został mi kawałek ciasta. Mąż oczywiście nie przepuścił i zrobił sobie mini-pizzę – to tak w ramach wyjaśnienia do zdjęcia ;)

Składniki:16 sztukCiasto:4 g
suszonych drożdży90 ml ciepłej
wody50 g
cukru½ łyżeczki
soli1
jajko55 g miękkiego
masła250 g
mąki pszennejNadzienie:150 g kremu
bazyliowo –
orzechowego z tego przepisu5
suszonych pomidorków30 g
sera cheddar1-2 łyżki
parmezanułyżka
masłaWykonanie:Ciasto: w misce miksera mieszamy
drożdże i ciepłą
wodę. Odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy
cukier,
sól,
jajko,
masło i 150 g
mąki. Miksujemy (z końcówką hakiem) na gładką masę i dodajemy pozostałą
mąkę. Kilka minut ugniatamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe
miejscy na 1,5 – 2 godziny.Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę chwilę dłonią ugniatamy i dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy okrąg i dzielimy (krojąc jak pizzę; tworząc coś w rodzaju śnieżynki ;) ) na osiem części.Nadzienie:
ser trzemy na tarce,
suszone pomidory kroimy w paseczki.Na środku każdego trójkąta rozsmarowujemy krem
bazyliowo-
orzechowy, dodajemy paseczki
suszonych pomidorów i
cheddar. Zawijamy, tak aby powstał rogalik dłuższym
bokiem do środka.
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim rogaliki. Na koniec rogaliki posypujemy
serem.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy rogaliki przez około 12-13 minut, aż nabiorą złotego koloru.Smacznego!

