Wykonanie
Cóż mnie zainspirowało do zrobienia pyszności z tego przepisu? Centrum handlowe :) Natknęłam się w nim na stoisko, popularnej podobno w Stanach, sieciówki sprzedającej… precle.
Precel taki, którego ciasto było delikatnie słodkawe w środku, a słone na zewnątrz (bo obłożone
salami) – nie
powiem – bardzo mi zasmakował. Jak myślicie, co zrobiłam po powrocie do domu? Tak :) Po przejrzeniu paru przepisów udało mi się znaleźć sposób na odtworzenie słynnych precli Auntie Anne’s -> tutaj . Zrobiłam je w dwóch smakach, na słono i słodko (dla każdego coś dobrego) – na część położyłam
salami i
ser, a pozostałe oprószyłam
cynamonem i
cukrem :) Ciasto jest może trochę mniej pulchne i lekkie (a może mi się wydaje?!), ale w smaku, chyba, nie odbiegają od oryginału :) Bardzo Wam je polecam!

Składniki:ok 12 sztuk (6 na słono z
mozzarellą i
salami / 6 na słodko z
cukrem i
cynamonem)1,5 szklanki
wody + 2 szklanki do sodowej kąpieli1,5 łyżeczki
suszonych drożdży2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
soli1 szklanka
mąki chlebowej3 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
sody oczyszczonej4 łyżki roztopionego
masłaPrecle
cynamonowe:2 łyżeczki do posypania na słodkie preclełyżeczka
cynamonuPrecle z
mozzarellą i
salami:gruboziarnista
sólkilka plasterków
salamigarść startej
mozzarelliWykonanie:W misce, mieszając, rozpuszczamy
drożdże w letniej wodzie (1,5 szklanki). Dodajemy
cukier (2 łyżki),
sól (1 łyżeczka) i mieszamy. Dosypujemy
mąkę i ugniatamy ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem na co najmniej 30-45 minut.Następnie przygotowujemy kąpiel
sodową. W głębokim talerzu, w 2 szklankach ciepłej
wody rozpuszczamy 2 łyżki
sody. Pamiętajmy, aby często mieszać.Ciasto dzielimy na 12 części i każdą rolujemy w długą
linę, o szerokości ok. 1 – 1,5 cm. Formujemy kształt precla. Każdego precla delikatnie umaczamy w roztworze
sodowym i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 15-30 minut.Precle z
salami:
Salami kroimy na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam plaster na 4 części, na krzyż. Połowę precli posypujemy
solą,
serem i układamy cząstki
salami.Precle
cynamonowe: Drugą połowę precli smarujemy częścią roztopionego
masła i posypujemy połową
cukru wymieszanego z
cynamonem.Precle pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez ok. 10 minut, dopóki nie nabiorą złotego koloru.Po wyjęciu wszystkie precle smarujemy pozostałą częścią roztopionego
masła. Słodkie precle dodatkowo posypujemy pozostałym
cukrem z
cynamonem.Smacznego!


A oto precle
cynamonowe :


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)