Szukacie pomysłu na szybki obiad? Oto jeden z nich, pesto. Choć tradycyjnie robione z bazylii, u mnie dzisiaj wersja pietruszkowa. Przygotowane z dodatkiem pinii i sera w bardzo przyjemny dla podniebienia sposób otula smakiem ugotowany na al dente spaghetti. I na koniec wisienka na torcie a raczej kurka na makaronie :) Tak, z takim pesto doskonale komponują się podsmażone jedynie na maśle świeże kurki. Smacznego moi mili :)Składniki:4 porcjeok. 400 g makaronu spaghetti300 g kurek2 pęczki natki pietruszki2 małe ząbki czosnku70 g sera twardego mieszanego (koziego-krowiego-owczego)200-220 ml oliwy z oliwek3 łyżki orzeszków piniowychłyżka masłasólpieprzWykonanie:Kurki dokładnie oczyszczamy, większe kroimy.Do pojemnika blendera wkładamy pietruszkę, czosnek, pokrojony na mniejsze cząstki ser, orzeszki piniowe oraz dolewamy oliwę. Mielimy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na około 5 minut przed końcem gotowania się makaronu, na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kurki. Delikatnie przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy.Ugotowany makaron mieszamy z pietruszkowym pesto i podsmażonymi, ciepłymi kurkami.Podajemy od razu.Smacznego!