Wykonanie
Lubię kanapki z
serem, z
wędliną lubię albo z
masłem orzechowym… Ale uwielbiam kanapki z
pastą rybną!
Jadłam takie jako dziecko, a każdy kto ma swoje smaki dzieciństwa wie, jak miło jest ponownie je poczuć :) Nie przepadam jednak za tymi sklepowymi. Mocno czuć w nich
ocet i są takie zupełnie przemielone. Ja lubię jak w takiej paście są kawałki do gryzienia :) Ciekawie odnalazł się w tej kompozycji
szpinak, który zazwyczaj dodaję do dań na ciepło. Tym razem trafił na kanapki w towarzystwie świetnie pasującego tu
łososia;)

] Składniki:130 g
łososia wędzonego na gorąco200 g
naturalnego serka śmietankowego (np. Twój smak)90 g
świeżego szpinakułyżka
oliwy czosnkowej
papryczka chili2 ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszkisok ok. 1 łyżki
soku z cytrynysólpieprzWykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Szpinak grubo kroimy.
Natkę pietruszki i
papryczkę chili drobno siekamy.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na niej
czosnek z
papryczką chili, przez około pół minuty, cały czas mieszając.Dodajemy
szpinak i smażymy, dopóki nie zmniejszy objętości. Solimy i
pieprzymy do smaku. Odstawiamy z gazu.Do miski wrzucamy podzielonego na mniejsze cząstki
łososia,
serek, przestudzony
szpinak,
natkę pietruszki i mieszamy. Dolewamy
sok z cytryny i przyprawiamy
pieprzem i
solą (w razie potrzeby).Podajemy z
pieczywem, na krakersach, sucharkach itp.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!