Wykonanie
Często w weekend zapraszamy do siebie znajomych. Wypić
drinka, pogadać co tam się w minionym tygodniu przydarzyło :) Lubię wtedy sprawiać naszym Gościom przyjemność i staram się żeby na
stole zawsze były jakieś własnoręcznie wykonane przekąski. A że Pani Smaczna ciągłość wpisów musi Wam zapewnić, to też co spotkanie staram się przygotować coś nowego :) Tym razem na słodko zrobiłam muffinki marcepanowo-
wiśniowe z
winną nutą. Dla efektu wizualnego i zróżnicowania konsystencji – trochę
bitej śmietany czekoladowej i przysłowiowa wisienka na torcie :) Chyba wyszły niezłe, bo mąż zanim się zorientował, że zaniosłam je już do pokoju, to po chwili mógł przynieść z powrotem pustą tacę :) Dobrze, że miał jedną odłożoną w kuchni!

Składniki:18 sztuk300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia¾ łyżeczki
sody oczyszczonej¼ łyżeczki
soli100 g
cukru200 g masy marcepanowej2 duże
jajka75 g
margaryny do pieczenia240 ml
maślanki naturalnej100 ml
wina Marsala220 g
konfitury wiśniowej (niskosłodzonej z całymi
wiśniami)Dekoracja:200 ml
śmietanki kremówki czekoladowej18
wiśni do dekoracjiWykonanie:Masę marcepanową trzemy na tarce o małych oczkach, dosypujemy do niej
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier i
sól. Mieszamy. Polecam mieszać ręką, żeby porozbijać zlepiony marcepan.
Margarynę rozpuszczamy i ostudzoną wlewamy do drugiej miski. Dodajemy
maślankę,
wino,
jajka,
konfiturę i roztrzepujemy widelcem.Następnie łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy. Składniki suche powinny się po prostu zmoczyć, nie musimy dokładnie i długo mieszać.Gotowe ciasto rozlewamy pomiędzy papilotki (do ok ¾ wysokości). Piekarnik rozgrzewamy do 190°C i pieczemy muffinki przez ok. 25 minut.W międzyczasie ubijamy na sztywno
czekoladową śmietankę. Przed podaniem dekorujemy muffinki
czekoladową śmietaną i
wiśnią w glazurze.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ