Wykonanie

Uwielbiam dodatek
wiórków kokosowych, ostatnio u mnie królują w owsiankach, ale też w muffinach :) Pyszne i względnie zdrowe słodkości ;)Składniki (12 muffinów):- 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej- 1 szklanka
mąki krupczatki- 1 szklanka
wiórków kokosowych + wiórki do posypania- 1/2 szklanki
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1
jajko- 3/4 szklanki mleka/wody- 3/4 szklanki
oleju- szczypta
soli- szklanka
wiśni świeżych/rozmrożonych
Mąki wymieszać z proszkiem,
sodką,
solą,
cukrem i wiórkami kokosowymi. Osobno zmiksować
jajko z wodą/mlekiem i
olejem.
Wiśnie można lekko poddusić z odrobiną
wody i
cukru, aż powstanie gęsty sosik. Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać
wiśnie i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek/papilotek. Można posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi. Piec 20-25 minut w 190 stopniach.