Wykonanie
Jesień kojarzy mi się z serialami. Pewnie dlatego, że nowy sezon zazwyczaj jest puszczany od jesieni. Mam kilka ulubionych seriali. Rodzina Soprano, Gotowe na Wszystko, Sześć stóp pod ziemią i Dexter. Szkoda, że tylko ten ostatni jest jeszcze kręcony, a pozostałe już się skończyły… Jak na kulinarną blogerkę przystało- wyszukuję w moim ulubionych serialach ciekawych potraw. Kilka przepisów z Rodziny Soprano już wrzuciłam na bloga, teraz czas na Gotowe na wszystko. Był taki bardzo zabawny moment w jednym z odcinków 7 sezonu serialu, w którym Gabi starała się upiec Odwrócone ciasto
ananasowe. Dzięki Aniko znalazłam nawet ten fragment na youtube :)W każdym razie, po obejrzeniu tego odcinka, wiedziałam, że chcę zrobić odwrócone ciasto
ananasowe, wolałam jednak, żeby bardziej przypominało to zrobione przez Bree ;-) dlatego szukałam odpowiedniego przepisu i szukałam. Aż w końcu w moje ręce wpadła książka Nigelli- Nigella Expresowo, a tam, banalnie prosty przepis na Odwrócone ciasto
ananasowe . Ciasto fajnie wygląda, jest proste, szybkie i pyszne, a po moich modyfikacjach nie aż tak strasznie ciężkie i słodkie :)Składniki:Ok. 8 plastrów
ananasa z puszkiOk. 100g kandyzowanych
wiśni100g
mąki80g miękkiego
masła lub
margarynyŁyżeczka
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
sody oczyszczonej50g
cukru2
jajka5 łyżek soku z puszki z
ananasamiMasło +
cukier do wysmarowania i wysypania formyWykonanie:Tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy
masłem i posypujemy
cukrem. Układamy plastry
ananasa i
wiśnie.
Mąkę mieszamy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodajemy
masło, wbijamy
jajka i dolewamy sok i całość ubijamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do tortownicy (ciasta jest niewiele, ledwo przykryje
ananasy z
wiśniami). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy na parę minut, ostrożnie odpinamy obręcz tortownicy, ciasto przykrywamy talerzem, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy spód tortownicy.

