ßßß
Składniki:18 sztuk300 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia¾ łyżeczki sody oczyszczonej¼ łyżeczki soli100 g cukru200 g masy marcepanowej2 duże jajka75 g margaryny do pieczenia240 ml maślanki naturalnej100 ml wina Marsala220 g konfitury wiśniowej (niskosłodzonej z całymi wiśniami)Dekoracja:200 ml śmietanki kremówki czekoladowej18 wiśni do dekoracjiWykonanie:Masę marcepanową trzemy na tarce o małych oczkach, dosypujemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Mieszamy. Polecam mieszać ręką, żeby porozbijać zlepiony marcepan.Margarynę rozpuszczamy i ostudzoną wlewamy do drugiej miski. Dodajemy maślankę, wino, jajka, konfiturę i roztrzepujemy widelcem.Następnie łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy. Składniki suche powinny się po prostu zmoczyć, nie musimy dokładnie i długo mieszać.Gotowe ciasto rozlewamy pomiędzy papilotki (do ok ¾ wysokości). Piekarnik rozgrzewamy do 190°C i pieczemy muffinki przez ok. 25 minut.W międzyczasie ubijamy na sztywno czekoladową śmietankę. Przed podaniem dekorujemy muffinki czekoladową śmietaną i wiśnią w glazurze.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ