ßßß
Składniki:ok. 20 babeczekCiasto:125 g margaryny225 g mąki3 łyżki cukru5 łyżek maślankiszczypta soliCzekoladowy mus :250 ml kremowej czekoladowej śmietanki100 g czekolady mlecznej z orzechami60 g czekolady gorzkiejłyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)Cukrowe konfetti do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:Ciasto: Margarynę kroimy w ok. 2,5 cm kostkę. W malakserze chwilę mieszamy ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodajemy margarynę i pulsujemy przez około 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując dolewamy powoli maślankę – ciasto powinno się skleić w całość.Po połączeniu wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy chwilę dłonią. Odstawiamy do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.W międzyczasie foremki do babeczek wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto nadaje się również do rozwałkowywania – możemy więc wycinać kółka i wykładać nimi foremki do babeczek.Babeczki pieczemy przez ok. 18-19 minut, dopóki się nie zarumienią. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z oliwą. Odstawiamy do przestudzenia.Śmietankę ubijamy na sztywno. Gdy czekolada wystygnie, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy.Tak przygotowaną masę czekoladową przekładamy na upieczone babeczki i umieszczamy w lodówce. Po kilkunastu minutach mus czekoladowy zastygnie.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ