ßßß
Składniki:forma o średnicy ok. 23 cm750 g kremowego jogurtu migdałowo-kokosowego (w temperaturze pokojowej)330 g śmietany kremówki 30%22 g żelatyny w proszku400 g świeżych truskawek50 g cukru pudru, przesianego1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoDodatkowo:100 g podłużnych biszkoptówgalaretka truskawkowaWykonanie:Truskawki kroimy w ćwiartki.W misce mieszamy ze sobą jogurt, ekstrakt waniliowy i przesiany cukier puder.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. W masie nie może być grudek, jeśli powstaną podgrzewamy masę jogurtową z żelatyną w kąpieli wodnej, intensywnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia.Następnie dodajemy masę z żelatyną do pozostałej masy jogurtowej i mieszamy.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy jogurtowej i mieszamy.Odkładamy do lodówki na około 15 minut, do lekkiego zgęstnienia. Dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.Dno formy wykładamy biszkoptami. W razie potrzeby, aby lepiej pasowały przycinamy ciastka.Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z truskawkami i przekładamy do lodówki.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy.Gdy jogurtownik zastygnie wylewamy na niego galaretkę i ponownie schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!