ßßß
Składniki (tortownica 24 cm):1 opakowanie biszkoptów okrągłych½ szklanki naparu herbacianego½ opakowania rodzynek700 g serków homogenizowanych lub gęstego jogurtu (smak waniliowy np. Danio)250 ml śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru3 płaskie łyżki żelatyny1-2 mandarynki lub 250 g truskawek2 galaretki rozpuszczone w 800 ml gorącej wodyPrzygotowanie:Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodajemy serki homogenizowane (bądź jogurt) i cały czas mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej wody. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy serowo-kremówkowej. Cały czas miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy całość raz jeszcze.Napar herbaciany wlewamy do miseczki i zwilżmy (b. krótko zanurzamy biszkopty) w niej każdy biszkopcik, następnie układamy je w tortownicy tworząc zwarty spód. Na biszkopty wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub cząstki mandarynek.Przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę (mniejsza ilość wody gwarantuje lepsze stężenie galaretki) wlewamy na wierzch sernika. Wkładamy formę do lodówki i po kilku godzinach można degustować ciasto.Smacznego!









Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)