ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno

Sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Lekki i puszysty sernik na spodzie biszkoptowym jest szybki w przygotowaniu. Deser wprost idealny na weekendowy podwieczorek. Ponadto stanowi doskonałą ochłodę w czasie cieplejszych dni.
Składniki (tortownica 24 cm):
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
½ szklanki naparu herbacianego
½ opakowania rodzynek
700 g serków homogenizowanych lub gęstego jogurtu (smak waniliowy np. Danio)
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny
1-2 mandarynki lub 250 g truskawek
2 galaretki rozpuszczone w 800 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodajemy serki homogenizowane (bądź jogurt) i cały czas mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej wody. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy serowo-kremówkowej. Cały czas miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy całość raz jeszcze.
Napar herbaciany wlewamy do miseczki i zwilżmy (b. krótko zanurzamy biszkopty) w niej każdy biszkopcik, następnie układamy je w tortownicy tworząc zwarty spód. Na biszkopty wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub cząstki mandarynek.
Przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę (mniejsza ilość wody gwarantuje lepsze stężenie galaretki) wlewamy na wierzch sernika. Wkładamy formę do lodówki i po kilku godzinach można degustować ciasto.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/03/sernik-na-zimno.html