Wykonanie
Lekki i puszysty sernik na spodzie
biszkoptowym jest szybki w przygotowaniu. Deser wprost idealny na weekendowy podwieczorek. Ponadto stanowi doskonałą ochłodę w czasie cieplejszych dni.
Składniki (tortownica 24 cm):1 opakowanie
biszkoptów okrągłych½ szklanki naparu herbacianego½ opakowania
rodzynek700 g
serków homogenizowanych lub gęstego
jogurtu (smak
waniliowy np. Danio)250 ml
śmietany kremówki4 łyżki
cukru pudru3 płaskie łyżki
żelatyny1-2
mandarynki lub 250 g
truskawek2
galaretki rozpuszczone w 800 ml gorącej
wodyPrzygotowanie:Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Powoli dodajemy
serki homogenizowane (bądź
jogurt) i cały czas mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej
wody. Po przestudzeniu
żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy
serowo-kremówkowej. Cały czas miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy sparzone
rodzynki i mieszamy całość raz jeszcze.Napar herbaciany wlewamy do miseczki i zwilżmy (b. krótko zanurzamy
biszkopty) w niej każdy biszkopcik, następnie układamy je w tortownicy tworząc zwarty spód. Na
biszkopty wylewamy masę
serową. Na wierzchu układamy pokrojone
truskawki lub cząstki
mandarynek.Przestudzoną i lekko tężejącą
galaretkę (mniejsza ilość
wody gwarantuje lepsze stężenie
galaretki) wlewamy na wierzch sernika. Wkładamy formę do lodówki i po kilku godzinach można degustować ciasto.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)