Wykonanie
Jak już
pisałam burakom tak łatwo nie odpuszczam ;) Tym razem na
stole wylądowały cudnie kolorowe gnocchi ziemniaczano – buraczane. Nie ograniczajcie się do zrobienia ich tylko w sytuacji, gdy zostanie Wam z obiadu jakiś
ziemniak i
burak ;) Warto je zrobić celowo. Zazwyczaj takie gnocchi są dodatkiem do dania i tak też może być w tym przypadku, chociaż ja swoją część wsuwałam podsmażone na
maśle, posypane
twardym serem Coreggio. Niczego mi nie brakowało :) To czy je ugotujecie, czy usmażycie pozostawiam Waszym upodobaniom i w jednej i drugiej postaci są super :)

Składniki:ok. 90 niewielkich sztuk300 g
buraków400 g
ziemniaków250 g
mąki pszennej (plus do podsypywania)90 g startego
twardego sera – u mnie Corregio (plus do podania)1 duże
jajkopieprzsólmasło do smażeniaWykonanie:
Buraki zawijamy w folię spożywczą (każdego osobno) i pieczemy przez ok. 60 -70 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Ziemniaki gotujmy. Następnie
ziemniaki i
buraki mielimy w maszynce do
mięsa. Możemy również obrać sposób mojego
męża i zgnieść
buraki i
ziemniaki tłuczkiem do puree, a to co jest oporne rozdrobnić blenderem na niskich obrotach ;)Do jednolitej masy dodajemy
jajko,
mąkę, stary
ser i wyrabiamy gładkie ciasto. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Ciasto dzielimy na 3 części. Na blacie posypanym
mąką formułujemy długie rulony, tniemy na niewielkie kawałki i lekko spłaszczamy je widelcem.Podajemy podsmażone na
maśle lub ugotowane w osolonej wodzie (i wyjęte, gdy wypłyną na powierzchnię).Smacznego!
