ßßß
Składniki:ok. 90 niewielkich sztuk300 g buraków400 g ziemniaków250 g mąki pszennej (plus do podsypywania)90 g startego twardego sera – u mnie Corregio (plus do podania)1 duże jajkopieprzsólmasło do smażeniaWykonanie:Buraki zawijamy w folię spożywczą (każdego osobno) i pieczemy przez ok. 60 -70 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Ziemniaki gotujmy. Następnie ziemniaki i buraki mielimy w maszynce do mięsa. Możemy również obrać sposób mojego męża i zgnieść buraki i ziemniaki tłuczkiem do puree, a to co jest oporne rozdrobnić blenderem na niskich obrotach ;)Do jednolitej masy dodajemy jajko, mąkę, stary ser i wyrabiamy gładkie ciasto. Przyprawiamy solą i pieprzem.Ciasto dzielimy na 3 części. Na blacie posypanym mąką formułujemy długie rulony, tniemy na niewielkie kawałki i lekko spłaszczamy je widelcem.Podajemy podsmażone na maśle lub ugotowane w osolonej wodzie (i wyjęte, gdy wypłyną na powierzchnię).Smacznego!