ßßß
Składniki:Ciasto:160g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli30ml oliwy z oliwek90ml lodowatej wody1 łyżeczka soku z cytrynyNadzienie:3 małe brzoskwinki3 duże figi1 łyżeczka brązowego cukru / stewii1 łyżeczka mąki kukurydzianejDodatkowo:2 łyżeczki mioduWykonanie:Ciasto: mąkę i sól wsypujemy do miski miksera. Mieszając, powoli wlewamy oliwę, następnie dolewamy wodę i sok z cytryny. Miksujemy dopóki ciasto się nie połączy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Nadzienie: Brzoskwinie i figi kroimy w ósemki i przekładamy do miski. Posypujemy cukrem / stewią oraz mąką kukurydzianą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy dopóki ciasto się nie schłodzi.Z ciasta wałkujemy na posypanej mąką stolnicy duży okrąg o grubości ok. 1 cm. Na środku układamy owoce, pozostawiając wolne boki do zawinięcia. Następnie zawijamy boki ciasta do środka, tak by farsz nam nie wypłynął.Miód podgrzewamy w mikrofali przez około 5-10 sekund, po czym smarujemy nim z wierzchu owoce i ciasto. Możemy również posypać ciasto odrobiną cukru.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy przez ok 45-50 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni.Podjemy na ciepło lub zimno.Smacznego!

Przepis znaleziony tutaj.