ßßß
Składniki:prostokątna blaszka o wymiarach ok. 24x28cm200 g czekolady mlecznej2 łyżki kakao130 g masła200 g cukru4 jajka (M)łyżka ekstraktu waniliowego½ łyżeczki soli100 g mąki60 g płatków migdałowych250 g wiśni (do środka)250 g wiśni (na wierzch)Wykonanie:W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Dokładnie mieszamy, dodajemy kakao i odkładamy, aby całość lekko przestygła.Jajka ubijamy razem z cukrem, ekstraktem waniliowym i solą na gęstą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem.Mieszamy łyżką i dosypujemy przesianą mąkę. Na koniec dosypujemy płatki migdałowe i wydrylowane wiśnie.Spód i boki blachy smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Na wierzch kładziemy wiśnie.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w kwadraciki.Smacznego!