ßßß
źródło inspiracji:' Ciasta i desery. Gotowanie krok po kroku ', wyd.Wydawnictwo RM200 g masła250 g czekolady o zawartości kakao minimum 50%200 g + 2 łyżki drobnego cukru140 g + płaska łyżka mąkiszczypta soli5 jajek2 łyżki ekstraktu z waniliiszklanka orzechów włoskich, grubo siekanychszklanka wiśni z syropu, osączonych250 g serka kremowegoDo rondelka włożyć pokrojone masło, następnie kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Dodać 200 g cukru i mieszać 2 minuty. Przelać masę do innego naczynia i odstawić na około 10 minut. Następnie kolejno dodawać 4 jajka, energicznie ubijając. Dodać łyżkę ekstraktu i ponownie ubić. Przesiać mąkę wymieszaną z solą, mieszać do połączenia składników. Następnie dodać posiekane orzechy i ponownie wymieszać.Serek dokładnie utrzeć z jajkiem, 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i ekstraktem.Blachę (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać większość masy brownies, na wierzch wyłożyć masę z serka i wiśnie, polać pozostałą masą.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić w otwartym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.Smacznego!